Eerste semester zit erop! (NL)

Eerste semester zit erop! (NL)

Follow my blog with Bloglovin

(will translate this soon)

De champagnefles mag geopend worden, want ik heb mijn eerste semester op Fontys Hogeschool voor Journalistiek afgerond! Al mijn tentamens zijn gehaald en ik heb een dikke voldoende gekregen voor mijn Journalistiek Dossier. Maar wat moest ik wennen de afgelopen weken. Niet alleen aan de opleiding, maar ook aan het reizen. In dit blog geef ik jullie een update over hoe de opleiding tot nu toe verloopt.

Hbo is… anders

Als ik het hbo in een woord moet beschrijven is het: “anders”. Niet per se slecht of moeilijker, maar anders. Ik kom van de mbo 4 opleiding Redactiemedewerker, dus ik had gelukkig al veel ervaring met het nieuws. Toch wordt er op een andere manier lesgegeven. De eerste periode was een opstart moment voor iedereen. We kregen les over het schrijven van nieuwsberichten, maken van video’s en hoe wij goede bronnen kunnen zoeken en spreken. Ik heb de vorige periode les gekregen in acht vakken – die allemaal even belangrijk zijn – maar ik had in drie vakken tentamens: Journalism Studies, Nederlands en economie (maatschappijvak). Elke periode krijg ik er ook maar drie, als ik al mijn tentamens van de vorige periode haal natuurlijk. Zo niet dan moet ik die in mijn volgende toetsweek herkansen. Dat is natuurlijk erg fijn en mix je de vakken niet, maar voor de tentamens krijg je wel veel leerstof. Ik verzoop een beetje in aantekeningen en hoorcollege presentaties; het werd mij gewoon even teveel. Ik ben daarom al een maand voor de tentamens gestart met leren en ik heb mijn agenda volgeschreven met les- en leerstof. Zo kreeg ik structuur en kon ik al ver vooruit leren. Het scheelde daarnaast ook heel veel tijd.

Reizen is toch wel een dingetje

Ik wil niet zeggen dat ik in de middle of nowhere woon, maar zo klinkt het wel als ik zeg hoelang ik moet reizen. Ik reis namelijk elke dag in totaal vier uur met het openbaar vervoer: twee uur heen en twee uur terug. Ik heb hier de eerste maand heel veel moeite mee gehad; ik was heel erg moe. Die vermoeidheid straalde ik ook wel een beetje af als ik aan het werk was. Ik werk in de horeca, dus ik moet er dan op mijn best uitzien en heel gezellig tegen gasten praten. Dat doe ik natuurlijk met plezier, maar ik had soms geen controle over mijn gezicht, dus dan leek het erop alsof ik helemaal geen zin erin had. Ik moest dus echt erg wennen aan het nieuwe ritme, maar na 4 weken had ik eigenlijk niet veel last meer van moe zijn. Tuurlijk ben je na een lange dag colleges volgen helemaal op, maar niet meer zo moe als eerst. Je moet wel bereid zijn om zo’n lange reis te maken als je van ver komt. Ik zit zelf niet op kamers, omdat ik niet wil lenen. Het voelt voor mij ook niet als ‘moeten’ als ik eerlijk ben. Ik heb het heel erg naar mijn zin op de opleiding en ik wil dan ook echt heel graag journalist worden. Als je de drive hebt, dan is lang reizen eigenlijk maar een kleine negatieve bijkomstigheid.

Dit was het voor nu! Ik probeer zo snel mogelijk weer een blogje erop te plaatsen, maar ik kan geen dag garanderen. Ik houd jullie op de hoogte :).

Leave a Reply

%d bloggers like this: